Santpoorts Bier

‘Eigenlijk is het een uit de hand gelopen hobby. Je eigen bier maken is ook niet echt lonend, want met 100.000 liter per jaar kun je er eigenlijk pas van leven. Maar het is wel heel leuk om te doen’, zegt Menno Seegers. ‘Ook om van anderen te horen hoe lekker je biertje smaakt’, vult Koos Ramakers aan. Samen maken Menno en Koos Santpoorts Bier. Beschaafde speciaalbieren zoals ze het zelf noemen. ‘Bij ons vind je bieren die we zelf ook erg lekker vinden. Of het nu gaat om een blond, een tripel, IPA, een witbier of een bockbier. Als we ergens iets proeven dan denken we: als we er dit nou aan toevoegen of dat zouden doen zou het net even lekkerder zijn’, zegt Menno.

‘Santpoort Bier begon in een huiskamer in Santpoort op een maandagochtend in 2013. We hadden de kids naar school gebracht en gingen daarna bij elkaar een bakkie koffie doen’, vertelt Koos. ‘We wilden ons eigen bier naar de markt brengen. De eerste batch was 500 liter van een tripel. Vlak voor het Dorpsfeest hadden we hem klaar. Deze tripel is nog steeds verkrijgbaar maar wel iets veranderd qua recept. Het is een echte evergreen geworden.’

Inmiddels brouwen de twee bierliefhebbers in hun eigen brouwerij in Velserbroek. Santpoorts Bier blijft daarmee een echt lokaal product. In de brouwerij geven de mannen ook workshops. ‘Die workshops zijn hartstikke gezellig. Je leert er alles over bierbrouwen. Natuurlijk zorgen we tijdens de workshop ook voor de inwendige mens. Je krijgt er onder andere een heerlijke bierburger van Slagerij Duijn bij. Na twee maanden is je bier klaar en krijg je een doos zelf gebrouwen bier. Dat is toch geweldig.’

www.santpoortsbier.nl